Posts Tagged ‘snabblån’

Privatekonomi nytt ämne i gymnasiet. Ungdomar får lära sig grundläggande personlig ekonomi

En av anledningarna till att privatekonomi nu är ett nytt ämne i gymnasieskolan är att möjligheten till att teckna snabblån i form av mikrolån, smslån, webblån och mobillån har ökat. När den nya läroplanen GY 11 infördes i gymnasiet i höstas är det nya ämnet Privatekonomi en del av samhällskunskapen.

Enligt rapporter från Kronofogden som till exempel hanterar betalningsanmärkningar och privatpersoner som kommit på obestånd har ungdomar överlag dålig koll på sin privatekonomi. Många har inte behövt ta något ansvar för pengar tidigare när man bott hemma hos sina föräldrar och ser inkomster och utgifter som något som löser sig. När privatekonomi nu finns på skolschemat går även banker och låneinstitut ut i skolorna och hjälper lärarna med de mest grundläggande delarna i privatekonomin.

Om man övervägar att teckna ett lån på 500 kr, 1000 kr, 2000 kr, 3000 kr, 4000 kr eller 5000 kr, så ska man självklart se till så att man kan betala tillbaka pengarna i tid. För att hitta det bästa lånet till lägsta kostnaden kan man jämföra priser och avgifter hos lana500.se, lana1000.se, lana2000.se, lana3000.se, lana4000.se och lana5000.se.

Läs mer i artikeln Privatekonomi nytt ämne i skolan hos Sveriges Radio.
Snabblån kan vara orsak till fler skuldsatta Finländare

Vasabladet, en svenskspråkig tidning i de svensktalande delarna i Finland, rapporterar att fler finländare blir skuldsatta. Det är organisationen Asiakastieto som gjort undersökningen.

I Finland pratar man inte om betalningsanmärkningar, där säger man betalningsstörningar. Hos privatpersoner i Finland så har mängden betalningsstörningar ökat med nästan sex procent sedan förra året.

I artikeln Fler skuldsatta finländare spekulerar man i vilka orsakerna kring ökning är och en bidragande orsak kan vara möjligheten till att ta snabblån i form av webblån och mobillån, till exempel på mindre belopp som 500 kr, 1000 kr, 2000 kr, 30000 kr, 4000 kr och 5000 kr.

Läs hela artikeln.
Svensken är ansvarstagande och tar inte lån i onödan enligt MasterCard

Kreditkortsföretaget MasterCard har gjort en undersökning om svenskarnas ekonomi och lånevanor. Frederick Conrads, VD för MasterCard säger följande:

“Svenska konsumenten är både ansvarstagande och säkerhetsfokuserad vad gäller sin ekonomi”

Få i undersökningen skulle ta snabblån för att konsumera

MasterCards undersökning visar också att få svenskar säger sig vilja ta ett snabblån via internet eller sms, så kallade smslån, webblån eller mobillån. Åtta av tio svenskar säger också att de aldrig skulle ta ett snabblån för konsumtion.

Över 4000 personer besvarade enkäten

Enkäten besvarades på webben av 4 024 svenskar, 15 år eller äldre under mars 2011. Resultaten representerar svenska befolkningen med avseende på kön och ålder och region.

Till pressmeddelandet från MasterCard.