Posts Tagged ‘skuldsanering’

Över 400 000 svenskar har skulder hos Kronofogden – regeringen sätter in åtgärder

Regeringen med konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) i spetsen har satt in extra åtgärder för att försöka hejda ökningen av personer och hushåll som hamnar i ekonomiska svårigheter.

I en artikel i GP (Så ska färre hamna i lånefällan) kan man läsa ett meddelande/brev från konsumentministern där de olika anledningarna och åtgärderna diskuteras.

Antalet ärenden hos Kronofogden om obetalda snabblån (snabba krediter som webblån och mobillån) har under 2011 ökat med 18 procent (det verkar inte finnas några färskare siffror för 2012 ännu). En undersökning från Länsförsäkringar (som själva erbjuder lån på större belopp och inte snabblån i form av internetlån och smslån) visar att kunskapen om den faktiska kostnaden för snabblån är låg.

Det åtgärd som påverkar branschen för snabblån mest är att alla låneföretag, även de som beviljar mindre lån och snabba krediter som smslån och webblån, måste göra en kreditprövning på alla som ansöker om lån.

Övriga åtgärder rör mycket skuldsanering och informationsspridande. Finansinspektionen och Konsumentverket har fått ökade anslag för att ge stöd och utbildning till till exempel kommunernas budget- och skuldrådgivare.
Snabbfinans, ny kreditgivare som erbjuder snabblån som är med i våra jämförelsetabeller över webblån och mobillån

Snabbfinans heter den senaste långivaren vi tagit in i våra tabeller med jämförelser över Sveriges bästa mobillån, smslån och Internetlån. I jämförelsetabellerna kan du enkelt och översiktligt jämföra kostnader för lån, avgifter och räntor från de olika kreditgivarna.

Snabbfinans erbjuder sina låntagare webblån och smslån på 1000 kr, 2000 kr och 3000 kr. Att ansöka om ett lån kostar inget. Om man har en betalningsanmärkning är det ingen idé att ansöka om ett lån. Se fler lånevillkor från Snabbfinans nedan.

Företaget bakom Snabbfinans heter S&A Sverige AB.

Lånevillkor för smslån och internetlån hos Snabbfinans

  • Snabbfinans beviljar bara ett lån i taget (man måste alltså ha betalat tillbaka ett lån från Snabbfinans innan man kan ansöka om ett nytt).
  • Snabbfinans gör detaljerade kreditupplysningar och individuella kreditbedömningar när man ansöker om ett snabblån. Detta innebär att Snabbfinans väger ihop ekonomisk information från den sökande personen och extern information från olika källor med eventuell intern information och tidigare lånehistorik och betalhistorik (om man är återkommande kund) för att göra en så korrekt bedömning som möjligt av låntagarens återbetalningsförmåga.
  • Snabbfinans beviljar inte lån till personer som har en eller flera betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos Kronofogden, pågående utmätning, skuldsanering eller annat som kan indikera oförmåga att betala tillbaka ett lån i tid.
  • Snabbfinans beviljar inte lån till personer under 20 år eller personer som på annat sätt är omyndiga.
  • Snabbfinans beviljar snabblån till personer som har en fast adress och är folkbokförda i Sverige.
  • Låntagaren ska ha minst 150 000 SEK i taxerad inkomst.
  • Låntagaren som ska teckna ett mobillån eller webblån hos Snabbfinans behöver ha ett mobilabonnemang.

Snabbfinans
Ledare med upprop för undervisning i privatekonomi för att minska behov av skuldsanering och den ökande trenden mer fler i skuldträsk

Helsingsborgs Dagblads ledare manar till att fler ska diskutera ökande problem med skuldsanering och många personer i det så kallade skuldträsket.

Att fler hamnar i sitautioner där man har svårt att betala sina skulder beror ofta på för hög konsumtionstakt och i många fall lån med höga räntor. Snabblån i form av webblån och smslån är snabba att teckna och dessa kan vara en bidragande orsak till att fler personer behöver skuldsanering.

Undervisning i privatekonomi i skolan lyfts fram som en viktig faktor att minska problemen liksom skärpta regler för kreditprövning i samband med mobillån och internetlån.

Läs ledaren i artikeln Våga prata om det.