Posts Tagged ‘SEB’

Bluestep – en långivare som accepterar fler som låntagare, även dig som har betalningsanmärkning

Bluestep kallar sig för specialistlångivare och det ligger något i den benämningen. Bluestep accepterar fler personer som låntagare jämfört med traditionella långivare som till exempel SEB, Swedbank och Handelsbanken.

Även personer med betalningsanmärkning kan teckna ett lån hos Bluestep. För att få lån hos Bluestep krävs dock att du har en fastighet som säkerhet.

Vad gäller bolån kan du teckna ett lån till din befintliga fastighet eller ett nytt boende. Bluestep behöver inte veta vad du ska göra med pengarna.

Till Bluestep.

Mer information om Bluestep.
Se upp för id-kapare som inte sällan tecknare snabblån och mobillån

I artikeln “Nu slår id-kaparna till” hos Dagens Industri kan man läsa flera intressanta artiklar om olika personer som drabbats av id-kapare, det vill säga bedragare som genom att använda sig av en annan persons id-uppgifter tillskansar sig pengar, varor och tjänster.

Första kvartalet 2006 kom 160 anmälningar om id-kapare. Motsvarande kvartal i år 2012 har det kommit in 1 151 anmälningar. Ökningen är störst i de tre storstadslänen, där Malmö har högst andel anmälningar.

Inte sällan är snabblån i form av internetlån och smslån inblandat i dessa bedrägerier. I artikeln ges exempel på bedrägerier där Folkia har tillåtit bedragaren att teckna ett lån med kapade id-uppgifter och där den drabbade har haft svårt att bevisa sin oskuld.

Andra bedrägerier som id-kaparna ägnar sig åt är till exempel att beställa bensinkort kopplat till Mastercard, via SEB och kreditkort. Bedragarna har även ringt och sagt att de är från polisen för att på så sätt lura sig till mer personuppgifter.

Läs mer i artikeln “Nu slår id-kaparna till“.
10-15% kontantinsats vid tecknande av bolån hos storbankerna

Alla de stora bankerna kräver att man har en rejäl kontantinsats numera när man ska teckna ett lån för en bostad. För några år sedan var reglerna inte lika hårda kring insatser och bolånetak. Man kunde då låna ännu större del. Kontantinsatsen kan sägas hänga ihop med bolånetaket.

Bolånetaket innebär att kunden inte får belåna mer än 85 procent av bostaden. De flesta banker säger dock att det går bra att låna en större summa än motsvarande 85 procent. Det blir dock inte med bostaden som pant utan ofta ett blancolån utan säkerhet.

Kontantinsats för bolån hos storbankerna

Nedanstående gäller för de stora bankerna idag avseende kontantinsats:

  • SBAB – 15 procent
  • Nordea – 10 procent. De fem sista procenten ner till bolånetaket blir blancolån.
  • Swedbank – minst 15 procent. Här får dock låntagaren även ha annat som säkerhet (båt, fritidshus etc.).
  • Handelsbanken – 15 procent
  • SEB – 15 procent. I vissa fall kan blancolån användas.
SEB kräver att man ska klara dubbla boendekostnader under ett år vid nytecknande av lån

För vissa områden/delar av landet kräver banken SEB att man ska klara dubbla boendekostnader under ett år för att man ska få teckna ett bolån. Detta är aktuellt om inte den gamla bostaden är såld innan bankkunden köper nytt.

SEBs krav på att låntagaren ska klara dubbla boendekostnader under ett år gäller inte alla objekt. För populära objekt i Stockholms innerstad till exempel så krävs inte att låntagaren ska klara av att betala dubbla boendekostnader. Här räknar man med att det ska gå snabbt att avyttra bostaden.

Svårare att köpa ny bostad innan man sålt den befintliga

Under lång tid har man kunnat leta efter en ny bostad innan man sålt den gamla. Med kraven att man ska klara dubbla boendekostnader under ett helt år minskar flexibiliteten markant och vissa marknadskännare menar att detta kan störa bostadsmarknaden.
Kalkylräntan en bra bit över 8 procent vid bolån hos Nordea och Swedbank

Kalkylränta är ett begrepp att ha koll på när man ska ta ett bolån. Det är den är den ränta som banken kräver att hushållet ska klara när det görs en kalkyl över hushållets ekonomi.

Om man betalar en ränta på åtta procent innebär det en räntekostnad varje månad på 5 000 kronor per lånad miljon, efter ränteavdraget på 30 procent. Lånar man tre miljoner till en bostad måste man alltså betala 15 000 kr/månad i ränta.

Vad avgör om man kan få ett bolån?

Det är dock inte bara kalkylräntan som avgör om man kan få ta ett bolån. De flesta storbankerna tittar på många olika parametrar innan de bestämmer sig för om man får ett lån eller inte.

Anställningsform är en annan viktig parameter och tryggast enligt bankerna är om man har en fast anställning. Vissa banker till exempel SBAB kräver att man har en fast anställning. De andra storbankerna har lite andra metoder. På Nordea tittar man till exempel på hur inkomsten sett ut de senaste fem åren.

Swedbank och Nordea kräver att kunderna ska klara en ränta på en bra bit över 8 procent. SEB kräver att man ska klara sju procent i kalkylränta. Swedbanks och Nordeas kalkylränta beräknas som femårsräntan plus 3 procentenheter. Det betyder att kalkylräntan är över 8 procent.