Posts Tagged ‘polis’

Se upp för id-kapare som inte sällan tecknare snabblån och mobillån

I artikeln “Nu slår id-kaparna till” hos Dagens Industri kan man läsa flera intressanta artiklar om olika personer som drabbats av id-kapare, det vill säga bedragare som genom att använda sig av en annan persons id-uppgifter tillskansar sig pengar, varor och tjänster.

Första kvartalet 2006 kom 160 anmälningar om id-kapare. Motsvarande kvartal i år 2012 har det kommit in 1 151 anmälningar. Ökningen är störst i de tre storstadslänen, där Malmö har högst andel anmälningar.

Inte sällan är snabblån i form av internetlån och smslån inblandat i dessa bedrägerier. I artikeln ges exempel på bedrägerier där Folkia har tillåtit bedragaren att teckna ett lån med kapade id-uppgifter och där den drabbade har haft svårt att bevisa sin oskuld.

Andra bedrägerier som id-kaparna ägnar sig åt är till exempel att beställa bensinkort kopplat till Mastercard, via SEB och kreditkort. Bedragarna har även ringt och sagt att de är från polisen för att på så sätt lura sig till mer personuppgifter.

Läs mer i artikeln “Nu slår id-kaparna till“.
Finansinspektionen sätter upp en smslåneföretag på varningslistan

För första gången någonsin har ett företag som ger ut smslån och webblån hamnat på Finansinspektionens varningslista. Det är smslåneföretaget Femhundring.nu som inte lever upp till Finansinspektionens krav. Femhundring.nu finns inte med bland de smslåneföretag som vi jämför på lana500.se, lana1000.se, lana2000.se, lana3000.se, lana4000.se och lana5000.se

Femhundring.nu saknar den registrering som utlåningsverksamheten kräver och enligt Finansinspektionen har de ansvariga inte gått att få kontakt med sedan februari. Företaget har även polisanmälts.

FI varnar för SMS-lån
Polisen varnar för bedragare som köper varor på Blocket med sms-lån

En ny typ av nätbluff har börjat bli vanlig i Sverige. Bedragarna börjar med att kapa en mobiltelefon, sedan tecknar man ett korttidslån (smslån/mobillån) med hjälp av den kapade mobiltelefonen.

Sedan hör bedragaren av sig till dig och vill köpa något av dig som du lagt upp på en annonssajt, till exempel Annonsbörsen eller Blocket.

Varan betals genom att köparen (bedragaren) tar ett sms-lån som betalas ut direkt till dig som säljer (du som lagt upp annonsen).  Problemet är att sms-lånet är taget i någon annans namn med hjälp av en kapad mobiltelefon och personuppgifter.

Efter att du har lämnat över objektet/saken som du ville ha sålt finns bara uppgifter till sms-låneföretaget, säljaren som fått pengarna och ett namn på en person som ovetandes tagit ett smslån/mobillån. Bedragaren är helt anonym och svår att spåra för polisen. Polisen tycker därför att man som säljare ska undvika det här sättet att få betalt.

Läs mer i artikeln Nya annonsbluffar svåra att spåra (SR).