Posts Tagged ‘Kronofogden’

Över 400 000 svenskar har skulder hos Kronofogden – regeringen sätter in åtgärder

Regeringen med konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) i spetsen har satt in extra åtgärder för att försöka hejda ökningen av personer och hushåll som hamnar i ekonomiska svårigheter.

I en artikel i GP (Så ska färre hamna i lånefällan) kan man läsa ett meddelande/brev från konsumentministern där de olika anledningarna och åtgärderna diskuteras.

Antalet ärenden hos Kronofogden om obetalda snabblån (snabba krediter som webblån och mobillån) har under 2011 ökat med 18 procent (det verkar inte finnas några färskare siffror för 2012 ännu). En undersökning från Länsförsäkringar (som själva erbjuder lån på större belopp och inte snabblån i form av internetlån och smslån) visar att kunskapen om den faktiska kostnaden för snabblån är låg.

Det åtgärd som påverkar branschen för snabblån mest är att alla låneföretag, även de som beviljar mindre lån och snabba krediter som smslån och webblån, måste göra en kreditprövning på alla som ansöker om lån.

Övriga åtgärder rör mycket skuldsanering och informationsspridande. Finansinspektionen och Konsumentverket har fått ökade anslag för att ge stöd och utbildning till till exempel kommunernas budget- och skuldrådgivare.
Snabbfinans, ny kreditgivare som erbjuder snabblån som är med i våra jämförelsetabeller över webblån och mobillån

Snabbfinans heter den senaste långivaren vi tagit in i våra tabeller med jämförelser över Sveriges bästa mobillån, smslån och Internetlån. I jämförelsetabellerna kan du enkelt och översiktligt jämföra kostnader för lån, avgifter och räntor från de olika kreditgivarna.

Snabbfinans erbjuder sina låntagare webblån och smslån på 1000 kr, 2000 kr och 3000 kr. Att ansöka om ett lån kostar inget. Om man har en betalningsanmärkning är det ingen idé att ansöka om ett lån. Se fler lånevillkor från Snabbfinans nedan.

Företaget bakom Snabbfinans heter S&A Sverige AB.

Lånevillkor för smslån och internetlån hos Snabbfinans

 • Snabbfinans beviljar bara ett lån i taget (man måste alltså ha betalat tillbaka ett lån från Snabbfinans innan man kan ansöka om ett nytt).
 • Snabbfinans gör detaljerade kreditupplysningar och individuella kreditbedömningar när man ansöker om ett snabblån. Detta innebär att Snabbfinans väger ihop ekonomisk information från den sökande personen och extern information från olika källor med eventuell intern information och tidigare lånehistorik och betalhistorik (om man är återkommande kund) för att göra en så korrekt bedömning som möjligt av låntagarens återbetalningsförmåga.
 • Snabbfinans beviljar inte lån till personer som har en eller flera betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos Kronofogden, pågående utmätning, skuldsanering eller annat som kan indikera oförmåga att betala tillbaka ett lån i tid.
 • Snabbfinans beviljar inte lån till personer under 20 år eller personer som på annat sätt är omyndiga.
 • Snabbfinans beviljar snabblån till personer som har en fast adress och är folkbokförda i Sverige.
 • Låntagaren ska ha minst 150 000 SEK i taxerad inkomst.
 • Låntagaren som ska teckna ett mobillån eller webblån hos Snabbfinans behöver ha ett mobilabonnemang.

Snabbfinans
Vanligaste orsakerna till att ungdomar hamnar hos Kronofogden

Enligt Östhammars kommun så är de vanligaste orsakerna till att ungdomar får problem med Kronofogden att man missar att betala räkningar för snabblån (smslån/internetlån), tv-licens och mobiltelefoni.

Problemet är såpass stort att Östhammars kommun satsar på en utbildning via Folkuniversitetet för att lära ungdomar hur man tar kontroll över sin privatekonomi (och lär sig betala räkningar i tid).

Läs mer i artikeln: Ska rädda ungdomar från lyxfällan (UNT).
Viaconto – ny långivare med i jämförelsetabellen

Viaconto ger sig in på den svenska marknaden för snabblån och mikrolån. Med ett aggressivt erbjudande och relativt låga kostnader kan Viaconto säkert kapa åt sig marknadsandelar. Viacontos huvudägare finns sedan tidigare i andra länder (Lettland, Litauen, Tjeckien och Polen). Nu är det alltså dags för Sverige.

ViaConto Sweden AB heter själva företaget som ingår i den snabbväxande VIA SMS-gruppen som grundades i Lettland år 2008. Företagets huvudsakliga affärsverksamhet utgörs av mikrokrediter till konsumenter.

Viaconto erbjuder lån på 1000 kr, 2000 kr, 3000 kr, 4000 kr och 5000 kr. Lånebelopp för en förstagångskund är max tretusen kronor.

Lånevillkor Viaconto

Följande lånevillkor gäller för smslån och webblån hos Viaconto:

 • Över 18 år
 • Folkbokförd i Sverige med en fast adress
 • Ej skyddad identitet
 • Ej satt under förvaltarskap
 • Sammanräknad deklarerad inkomst över 25 000 kr
 • Ingen aktiv skuld hos Kronofogden eller misskötta betalningar hos andra kreditgivare
 • Inneha eget privatkonto i svensk bank
 • Inneha på Låntagaren registrerat mobiltelefonnummer

Till Viaconto.
Privatekonomi nytt ämne i gymnasiet. Ungdomar får lära sig grundläggande personlig ekonomi

En av anledningarna till att privatekonomi nu är ett nytt ämne i gymnasieskolan är att möjligheten till att teckna snabblån i form av mikrolån, smslån, webblån och mobillån har ökat. När den nya läroplanen GY 11 infördes i gymnasiet i höstas är det nya ämnet Privatekonomi en del av samhällskunskapen.

Enligt rapporter från Kronofogden som till exempel hanterar betalningsanmärkningar och privatpersoner som kommit på obestånd har ungdomar överlag dålig koll på sin privatekonomi. Många har inte behövt ta något ansvar för pengar tidigare när man bott hemma hos sina föräldrar och ser inkomster och utgifter som något som löser sig. När privatekonomi nu finns på skolschemat går även banker och låneinstitut ut i skolorna och hjälper lärarna med de mest grundläggande delarna i privatekonomin.

Om man övervägar att teckna ett lån på 500 kr, 1000 kr, 2000 kr, 3000 kr, 4000 kr eller 5000 kr, så ska man självklart se till så att man kan betala tillbaka pengarna i tid. För att hitta det bästa lånet till lägsta kostnaden kan man jämföra priser och avgifter hos lana500.se, lana1000.se, lana2000.se, lana3000.se, lana4000.se och lana5000.se.

Läs mer i artikeln Privatekonomi nytt ämne i skolan hos Sveriges Radio.