Posts Tagged ‘kreditprövning’

Över 400 000 svenskar har skulder hos Kronofogden – regeringen sätter in åtgärder

Regeringen med konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) i spetsen har satt in extra åtgärder för att försöka hejda ökningen av personer och hushåll som hamnar i ekonomiska svårigheter.

I en artikel i GP (Så ska färre hamna i lånefällan) kan man läsa ett meddelande/brev från konsumentministern där de olika anledningarna och åtgärderna diskuteras.

Antalet ärenden hos Kronofogden om obetalda snabblån (snabba krediter som webblån och mobillån) har under 2011 ökat med 18 procent (det verkar inte finnas några färskare siffror för 2012 ännu). En undersökning från Länsförsäkringar (som själva erbjuder lån på större belopp och inte snabblån i form av internetlån och smslån) visar att kunskapen om den faktiska kostnaden för snabblån är låg.

Det åtgärd som påverkar branschen för snabblån mest är att alla låneföretag, även de som beviljar mindre lån och snabba krediter som smslån och webblån, måste göra en kreditprövning på alla som ansöker om lån.

Övriga åtgärder rör mycket skuldsanering och informationsspridande. Finansinspektionen och Konsumentverket har fått ökade anslag för att ge stöd och utbildning till till exempel kommunernas budget- och skuldrådgivare.
Ledare med upprop för undervisning i privatekonomi för att minska behov av skuldsanering och den ökande trenden mer fler i skuldträsk

Helsingsborgs Dagblads ledare manar till att fler ska diskutera ökande problem med skuldsanering och många personer i det så kallade skuldträsket.

Att fler hamnar i sitautioner där man har svårt att betala sina skulder beror ofta på för hög konsumtionstakt och i många fall lån med höga räntor. Snabblån i form av webblån och smslån är snabba att teckna och dessa kan vara en bidragande orsak till att fler personer behöver skuldsanering.

Undervisning i privatekonomi i skolan lyfts fram som en viktig faktor att minska problemen liksom skärpta regler för kreditprövning i samband med mobillån och internetlån.

Läs ledaren i artikeln Våga prata om det.
Viaconto sänker priset på tusenkronorslån för nya kunder till 0 kr

Om du vill låna 1000 kr eller 1500 kr kan du nu göra det hos Viaconto till ingen kostnad alls. Erbjudandet gäller för nya kunder. Redan befintliga kunder betalar enligt standardprislistan. Ett tusenkronorslån kostar 150 SEK om du är en befintlig kund.

Förbättrad ansökningsprocess

Viaconto har även förbättrat ansökningsprocessen för mobillån och webblån. Numera får man besked direkt efter ansökan om man har klarat kreditprövningen eller inte.

Ansök om smslån och internetlån mha e-legitimation

Viaconto har även infört möjlighet att ansöka om snabblån med e-legitimation. Detta förenklar låneansökningsprocessen och uppskattas av många kunder.

Till Viaconto.