Posts Tagged ‘bedragare’

Se upp för id-kapare som inte sällan tecknare snabblån och mobillån

I artikeln “Nu slår id-kaparna till” hos Dagens Industri kan man läsa flera intressanta artiklar om olika personer som drabbats av id-kapare, det vill säga bedragare som genom att använda sig av en annan persons id-uppgifter tillskansar sig pengar, varor och tjänster.

Första kvartalet 2006 kom 160 anmälningar om id-kapare. Motsvarande kvartal i år 2012 har det kommit in 1 151 anmälningar. Ökningen är störst i de tre storstadslänen, där Malmö har högst andel anmälningar.

Inte sällan är snabblån i form av internetlån och smslån inblandat i dessa bedrägerier. I artikeln ges exempel på bedrägerier där Folkia har tillåtit bedragaren att teckna ett lån med kapade id-uppgifter och där den drabbade har haft svårt att bevisa sin oskuld.

Andra bedrägerier som id-kaparna ägnar sig åt är till exempel att beställa bensinkort kopplat till Mastercard, via SEB och kreditkort. Bedragarna har även ringt och sagt att de är från polisen för att på så sätt lura sig till mer personuppgifter.

Läs mer i artikeln “Nu slår id-kaparna till“.
Polisen varnar för bedragare som köper varor på Blocket med sms-lån

En ny typ av nätbluff har börjat bli vanlig i Sverige. Bedragarna börjar med att kapa en mobiltelefon, sedan tecknar man ett korttidslån (smslån/mobillån) med hjälp av den kapade mobiltelefonen.

Sedan hör bedragaren av sig till dig och vill köpa något av dig som du lagt upp på en annonssajt, till exempel Annonsbörsen eller Blocket.

Varan betals genom att köparen (bedragaren) tar ett sms-lån som betalas ut direkt till dig som säljer (du som lagt upp annonsen).  Problemet är att sms-lånet är taget i någon annans namn med hjälp av en kapad mobiltelefon och personuppgifter.

Efter att du har lämnat över objektet/saken som du ville ha sålt finns bara uppgifter till sms-låneföretaget, säljaren som fått pengarna och ett namn på en person som ovetandes tagit ett smslån/mobillån. Bedragaren är helt anonym och svår att spåra för polisen. Polisen tycker därför att man som säljare ska undvika det här sättet att få betalt.

Läs mer i artikeln Nya annonsbluffar svåra att spåra (SR).
Ung bedragare i domstol för fusk med smslån

Under 2007 gjorde en ung man på 19 år flera fuskförsök/rånförsök med att ta smslån i andra personers namn. Han skickade sedan en maskerad vän att ta ut pengarna. Problemet var bara att han hade angett sitt eget bankkonto till låneinstituten. Via denna miss så kunde han snart stoppas.

Den maskerade vännen försökte dölja sitt ansikte när han skulle ta ut pengarna 19-åringen lånat via smslån. Övervakningsbilderna från bankomaten hjälpte dock till i spaningarna och han var därmed lätt att känna igen. Brottet begicks 2007. Först nu fyra år senare kommer åtalet mot smslånefuskaren.

Åtalet gäller även andra bedrägeriförsök med så kallad skimning av kreditkort.

Läs mer i artikeln Åtalas för gamla bedrägerier (Sydsvenskan) och Åtalad för tolv fall av skimning (Skånskan.se).